BİREYSEL EĞİTİM

Eğitsel değerlendirme süreci, engelli ya da risk durumunda olduğundan şüphe edilen çocukları ilk belirleme aşamasından başlayarak, gönderme öncesi süreç, gönderme, ayrıntılı değerlendirme, özel eğitim hizmetleri için uygunluğuna karar verme, yerleştirme, bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlama, uygulama ve değerlendirme-izleme aşamalarından oluşan bir süreci tanımlamak amacıyla kullanılan bir terimdir. Makalede bu aşamalar tanımlanmış ve her bir aşamada dikkat edilmesi gereken önemli noktaların tespitini yapıp uzman kadromuzla birlikte yeneceğimize eminiz.

GRUP EĞİTİMİ

Grup eğitimi çocuğun yaşıtları ile birlikte iletişim kurmasını, bireysel eğitimde kazandığı davranışları genellemesini , grup oyunlarına katılmasını, sosyal becerilerin gelişmesini sağlamak amacıyla yapılır.

Grup eğitimi 4 ile 10 çocuğun katılımı ile yapılan eğitimdir.  Özel Eğitim Rehabilitasyon uygulamaları Program Koordinatörlüğü tarafından onaylanmış olan grup eğitim programı, uzman meslek elemanı tarafından uygulanır.

Grup programları ve programlara öğrenci dağılımı, çocukların gelişim ihtiyaçları, eğitimsel performans ve düzeyleri ile her bir öğrencinin grup dinamiğinden yararlanabilmesi dikkate alınarak hazırlanır.

FİZİK TEDAVİ

Fizik tedavi ve rehabilitasyon tıpta bir uzmanlık alanıdır. Bu alandaki uzmanlarının temel çalışma alanı kas, iskelet, sinir, kalp ve damar sistemlerinde yaşayan sağlık sorunları ve rahatsızlıklardır.

Fizik tedavi, ekipman, hareket ve egzersizlerle hastaların fiziksel fonksiyonlarının geri kazandırılmasını amaçlar.Fizik tedavi ve rehabilitasyonda hareket ve egzersizlere ek olarak ısı, ışık ve su da kullanılır. Bunların tedaviye katkıda bulunmasını ve hastaya iyi gelmesini sağlayacak cihazlar da üretilmektedir. 

OYUN TERAPİSİ

Oyun terapisi 3-11 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan çocukların iç dünyası,psişik enerjileri,duygu durumlari gibi konularda etkileşime geçmek ve onları anlamak için kullanılan bir yöntemdir. Oyun terapisindeki en büyük amaç çocuğun kendini ifade edici bir ortam sağlayıp onun ruhsal dünyası ile bağlantıya geçip sorunlar üzerinden terapi sağlamaktır. Oyun terapsi  içinde bir çok teknik barındırır; Psikanalitik, bilişsel davranışçı,çocuk temelli oyun terapisi bunlardan bir kaçıdır.

DUYU BÜTÜNLEME

Duyu bütünleme eğitimi bu eğitimi alacak olan ergoterapist veya fizyoterapistlere yönelik yapılacak eğitimleri kapsar. Bu eğitimler kapsamında çocuklara yapılacak olan duyusal girdilerin ne türde olduğunu ve hangi egzersizin ne tür duyu aktivasyonu sağlayacağı belirlenir.

UZAY TERAPİSİ

Uzay Terapisinde Asıl amaç kuvvet, Aktif Eklem Hareket Açıklığı (AROM) ve kas esnekliğini geliştirmektir. Yer çekimi gücünü ortadan kaldırarak kas gücü 5 üzerinden 1 veya 2 olan bir hasta bile hareketi başlatabilir.

Evrensel Egzersiz Ünitesi ile yapılan egzersizler zayıf, eklem hareket açıklığı yetersiz ve esnekliği eksik olan kasları hedef alır.

 

 

BEDENSEL ENGELİLER DESTEK EĞİTİM PROGRAMI

Eğitim, bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla istenilen yönde değişim oluşturma sürecidir. Bireyin ihtiyaçlarının karşılanmasında birincil etken bireyin gereksinimi olan eğitimin sağlanabilmesidir. Bedensel engelli bireylerin genel özelliklerinin çok geniş bir yelpazede çeşitlilik

göstermesi, yaşam kalitelerinin arttırılması ve belli bir düzeyde tutulması gereğinden hareketle Bedensel Engelli Bireyler Destek Eğitim Programına duyulan ihtiyacın önemi ortaya çıkmaktadır. Bundan ötürü kurumumuzun kendi alanında uzman öğretmen ve fizyoterapistleriyle bu engeli birlikte yenelim..

ZİHİNSEL ENGELİLER DESTEK EĞİTİM PROGRAMI

Zihinsel engelli, bir kişide öğrenme ve günlük yaşamda işlev görme yeteneğinin sınırları olduğunda kullanılan bir terimdir. Çocuklarda zihinsel engellilik düzeyleri büyük ölçüde değişmektedir.

OTİZM SPETKUM BOZUKLUĞU

Otizmli çocuklarda öncelikle birebir eğitim sonrasında, küçük grup ve büyük grup eğitim şeklinde ilerlemelidir. Eğitimde özel bir müfredat kullanılmalıdır. Eğitimin içeriği otizmde görülen yetersizlikleri iyileştirmeye yönelik olmalıdır

AİLE DANIŞMANLIĞI

Aile üyeleri arasında her zaman dengeli ve sağlıklı bir süreç geçmeyebilir. Özellikle ilişkilerle ilgili yada sorumlulukların paylaşımı ile ilgili bir takım sorunlar gündeme gelebilmektedir.

Aile danışmanlığı aile üyeleri arasında ortaya çıkan sorunların tüm aile bireylerinin yada bir kaçının katılımıyla çözümlendiği bir destek sürecidir.

ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ

      Özgül Öğrenme Güçlüğü, bireyin okuma, yazılı anlatım ya da matematik becerisinin yaş, zeka ve eğitim düzeyine göre beklenenden belirgin düzeyde geride olmasıdır.

Zihinsel bir yetersizlik değildir. Nörogelişimsel bir farklılıktır. Zekası normal ya da normalin üstünde olan bireylerde rastlanır.

Genellikle çocuklarda ÖÖG bulunduğu okula başlamalarıyla fark edilir. Sınıf ortamında okuma yazma becerilerinde potansiyeli gösterememesi önemli bir ipucudur. ÖÖG nedeniyle potansiyelini gerçekleştiremeyen çocukların tembellik yaptığı sanılabilir ve bundan dolayı çocuğa gösterilen tepkiler de onun özgüven yitimi yaşamasına yol açabilir

ÖÖG’ne sahip çocukların özel eğitim ile desteklenmeleri gelişimleri, okul başarısı ve özgüvenleri açısından bir gerekliliktir.  Bu nedenle ÖÖG’den şüphelenilen çocuklarda, alanında uzman bir psikiyatrist ile iletişime geçmek ve durumu tespit etmek önemlidir.

DİL VE KONUŞMA TERAPİSİ

Dil ve Konuşma Terapisti, çeşitli seviyelerde konuşma, dil ve iletişim sorunları olan ya da yutma, içme ve yeme zorluğu bulunan bebek, çocuk ve yetişkinleri tedavi eder. Yarık damak, kekemelik, konuşmada gecikme ve ses bozuklukları gibi bir dizi rahatsızlığı tedavi etmek de görevleri arasındadır.